Vocht in verzekering? Waterschade en vochtschade

Oorzaken van vochtschade en waterschade

Overtollige hoeveelheden vocht kunnen leiden tot tal van gevaren en vochtschade. Vocht in huis kan tot waterschade aan je woning leiden of schade aan de materialen, zoals houtrot of betonrot. Als we praten over vochtschade in het algemeen, bestaat dit grotendeels uit problemen ontstaan door vocht. Door een toename van vocht zal de luchtvochtigheid in huis stijgen, wat resulteert in schimmels en andere condensproblemen.

Beroep doen op de brandverzekering bij vochtschade

In sommige gevallen kan je bij vocht- of waterschade beroep doen op de brandverzekering. Om er zeker van te zijn als je verzekering waterschade (en vochtschade) dekt, neem je best contact op met je verzekeringsmakelaar. Vergelijk hier alvast offertes van vochtbestrijding zodat je de verzekering zo concreet mogelijk kan toelichten over de waterschade.

Gevolgen van vochtschade

vochtschade

Vochtige lucht is voornamelijk een gevolg van temperatuursdaling of een toename van vocht in de lucht. Als dit vocht niet zorgvuldig wordt verwijderd, zal het de omgeving aantasten en tot vochtschade leiden. Dit kan grote gevaren opleveren voor de gezondheid van de bewoners in de vorm van ziektes op de luchtwegen, astma en allergische reacties.

Ontstaan van schimmel

Naast een hoge luchtvochtigheid kan ook de aanwezigheid van schimmel aanzienlijke schade aan je woning opleveren. Een vochtige woning maakt de structuur van je woning zwakker en vergroot de kans op instorting van de woning. Ook veroorzaakt het huisstofmijt, roesten van metalen en het afbreken van houten materialen wat uw woning een stuk minder hygiënischer zal maken.

De schade beperken

Zorg er dus voor dat je schade door vocht beperkt houdt door een goede ventilatie van de woning te voorzien. Is er reeds vocht aanwezig in de woning? Zorg dan voor het herstel van waterlekkages en oorzaken van vochtproblemen te behandelen. Hiermee houd je de woning droog en voorkom je verdere schade. 
Bouwdroger
Bouwvocht
Betonrot of rot beton

Verwant met Vochtschade en waterschade

Wat is vocht
Vocht in woning voorkomen en oplossen
Doorslaand en opstijgend vocht bestrijden
Meter om vocht in kelder, muren of vloer te meten
Vocht bestrijding
Vocht behandeling kiezen
De gevolgen van opstijgend vocht
Optrekkend vocht
Vocht in huis
Vocht vloer
Gevaren vocht in woning

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!