Vochtproblemen: herken vocht in huis met deze tips

Vocht in huis kan veroorzaakt worden door verschillende problemen. Om over te kunnen gaan tot vochtbestrijding, is het van belang om vocht in je woning te herkennen. Vochtproblemen zijn er immers in alle soorten en maten.

vochtproblemen

Een vochtprobleem kan je herkennen door de volgende kenmerken:

  • Schimmelplekken of vochtplekken op je plafond of muur
  • Een nare, muffe geur in huis
  • Mos of algen op de muren
  • Condens op de ramen of andere oppervlakken
  • Behang dat loskomt
  • Pleisterwerk dat aangetast is
  • Kalkaanslag of zoutaanslag op de muren of het plafond

Wanneer je één (of meerdere) van bovenstaande kenmerken opmerkt in je woning, is het mogelijk dat deze worden veroorzaakt door een vochtprobleem. Vervolgens moet je de oorzaak van het vochtprobleem gaan bepalen.

Meest voorkomende vochtproblemen in huis

Opstijgend vocht

opstijgend vochtOpstijgend vocht, ook optrekkend vocht genoemd, is één van de meest voorkomende vochtproblemen. Bij opstijgend vocht zuigen de stenen van je woning grondwater op. Het grondwater komt de woning binnen en vervolgens worden de binnenmuren vochtig langs de onderkant.

Dit type vochtprobleem komt veelvuldig voor in oudere woningen die geen spouwmuur hebben. Hier ontbreekt een degelijk waterkeringssysteem dat ervoor zorgt dat water de woning niet kan binnendringen. Ook een foutieve afwerking van de muur kan opstijgend vocht veroorzaken.

Opstijgend vocht wordt vooral opgemerkt na hevige regenval. De hoeveelheid grondwater neemt dan immers toe waardoor de kans op problemen groter wordt. Daarnaast veroorzaakt opstijgend vocht ook hygroscopische zouten in de muur. Deze muurzouten trekken voortdurend vocht aan waardoor nog meer grondwater de woning binnendringt.

Doorslaand vocht

We spreken van doorslaand vocht of regendoorslag wanneer vocht via de buitenmuur binnendringt naar de spouw en vervolgens de binnenmuren vochtig maakt. Regendoorslag komt vooral voor bij woningen waarvan de buitengevel in slechte staat verkeert. De buitenmuren bevatten dan kleine gaatjes of zijn grotendeels beschadigd waardoor het vocht in de muur naar omhoog kan trekken.

Doorslaand vocht komt meestal voor in de winterperiodes. Dan bevriest het vocht in de muren en ontstaan er barsten doordat het aanwezige water in de muren uitzet.

Water in de kelder

Water in de kelder komt veelvuldig voor in oudere woningen bij hevige regenval. Het grondwaterpeil stijgt en komt binnen via de vloer of muren van de kelder die niet voldoende beschermd zijn tegen indringend water. Hier spreken we van zijwaartse infiltratie.

Na verloop van tijd komt de volledige kelder onder water te staan en spreken we van een vochtige kelder. Dit komt vooral voor wanneer de buitenmuren in contact met aarde staan.

water in de kelder

Condensatievocht

Problemen met condensatie komen vooral voor in vochtige ruimtes zoals de badkamer en de wasplaats. Wanneer warme, vochtige lucht afkoelt tegen een koeler oppervlak, slaat het vocht neer als kleine druppels. Als de ruimte niet voldoende geventileerd wordt, blijft de lucht constant vochtig. Hier spreken we van condensatievocht. Op termijn begint schimmel te groeien en hangt er een muffe geur in de ruimte. 

Bouwvocht

Tijdens het bouwen van een woning worden heel wat bouwmaterialen vermengd met water. Hier is de luchtvochtigheid in de woning vaak erg hoog de eerste maanden. Bij een gebrek aan ventilatie is het mogelijk dat er zo een vochtprobleem ontstaat. Problemen door bouwvocht kunnen hardnekkig zijn om op te lossen.

Constructiefout

Vocht in de woning kan ook veroorzaakt worden door een constructiefout. Dit is een fout die bij het bouwen van de woning werd gemaakt, zoals een fout in de waterkerende laag of een slecht geplaatste daklood. Een constructiefout kunnen detecteren is helaas niet zo eenvoudig waardoor het aan te raden is om beroep te doen op een professional.

Natte schoorsteen

Een natte schoorsteen komt voor wanneer een oude verwarmingsketel wordt vervangen door een nieuwer model. Hierdoor is het mogelijk dat de rookgassen condenseren in het rookkanaal. De nieuwe ketel haalt meer warmte uit de rookgassen waardoor deze gassen reeds afkoelen tot het condensatiepunt in het rookkanaal. Op termijn worden vochtplekken zichtbaar op de schoorsteen.

Vochtprobleem door lek in de leiding of afvoerbuis

Mocht er geen duidelijke oorzaak worden gevonden voor het vochtprobleem in je woning, is het mogelijk dat de oorzaak bij een lek ligt. De plaats van het lek in de woning vinden, is vaak echter niet zo eenvoudig. Wanneer je er niet in slaagt het lek te detecteren, kan je beroep doen op een vakman voor lekdetectie.

Hoe vochtproblemen oplossen?

Er is helaas geen vaste behandeling voor vocht in huis. Elk type vochtprobleem vraagt namelijk een andere behandeling. Voor opstijgend vocht kan het nuttig zijn om de muren te gaan injecteren, terwijl er voor water in de kelder vaak een kelderdrainage nodig zal zijn. Een expert helpt jou graag om na te gaan welke behandeling het meest efficiënt zal zijn.

Kan je vochtproblemen zelf oplossen?

Als je de oorzaak van je vochtige woning correct kan achterhalen, is het mogelijk dat je het vochtprobleem zelf kan oplossen. Zo kan je bij condensatievocht ervoor zorgen dat de vochtige ruimte voldoende geventileerd wordt. Helaas zijn deze maatregelen niet altijd voldoende om het probleem te kunnen oplossen.

Heb je twijfels over de oorzaak van vocht in je woning of heb je geen idee waar te beginnen? Doe dan beroep op een specialist in vochtbestrijding en laat je vochtprobleem aanpakken.
Verwant met Vochtproblemen: herken vocht in huis met deze tips

Hoe de huiszwam bestrijden?
Vraag en antwoord vochtproblemen
Oorzaken vochtproblemen
Doorslaand vocht
Vochtproblemen oplossen
Vochtdoorslag

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!