Tips om uw woning vochtvrij te houden

Tips om uw woning vochtvrij te houden

Vocht kan op verschillende manieren ons huis binnen komen. Dit gebeurt natuurlijk via de ventilatie van het huis, open deuren en ramen, maar ook op andere niet zo voor de hand liggende manieren. Vocht kan bijvoorbeeld via de muren ons huis binnen komen, of via de vloer of de kelder. Ook kan vocht via het dak binnen komen door bijvoorbeeld lekkage of andere problemen met de dakbedekking.

Maar ook simpele huishoudelijke taken zoals koken, afwassen en dweilen veroorzaken vocht in huis. Douchen is ook een belangrijke factor, we kennen immers allemaal wel de beslagen spiegel en badkamerraam tijdens het douchen. Het is zeer belangrijk om vocht in huis te beheersen omdat vocht een hele reeks andere problemen kan veroorzaken, waaronder schimmels en nare luchtjes.

gratis diagnose van vochtproblemen

Vocht bestrijden

Een goede manier om vocht tegen te gaan is het toepassen van vochtwering of vochtbestrijding. Vochtwering of vochtbestrijding is een verzamelnaam voor verschillende maatregelen tegen verschillende soorten vochtproblemen. Een van de methodes is het aanbrengen van speciale coatings op muren die een muur ondoordringbaar maken voor vocht. Een andere methodes is het injecteren van scheuren en gaten in de muur of impregneren van de muren tegen optrekkend vocht. Maar ook sommige isolatiemaatregelen helpen bij het in toom houden van vocht in uw huis door bijvoorbeeld condensatie te voorkomen.

Kelderdichting

Als u een kelder heeft, dan is kelderdichting bijna een must. Veel vochtproblemen in huis worden veroorzaakt door vocht welke uit de kelder komt. Hier zijn veel oplossingen voor in de vorm van kelderdichting. Een methode is om alle muren in uw kelder te bepleisteren met waterdicht cement. Dit zorgt er bovendien niet alleen voor dat de muren kan uw kelder waterdicht worden, maar maakt ze ook nog eens mooi strak.

Als u daarbij ook nog eens thermische of zettingsscheuren in de muren heeft kan u gebruik maken van voegbanden voordat u de muren bepleistert. Een ander punt waar u op moet letten is of de leidingen welke verbinding hebben met buiten in uw kelder wel afdoende gedicht zijn. Er is speciale mortel in de handel waarmee u de gaten waardoor deze leidingen lopen uitstekend kan afdichten zodat er via deze gaten geen vocht meer binnen kan komen.

Optrekkend vocht

Als u ziet dat uw pleisterwerk onderaan een gemetselde muur verzwakt of afbrokkelt of dat er schimmel vormt in huis, dan heeft u naar alle waarschijnlijkheid last van optrekkend vocht. Een middel om hier vanaf te komen is door de muur op een bepaalde hoogte te laten injecteren met een vochtwerend middel waardoor een blokkade gevormd wordt. Dit zorgt ervoor dat het optrekkende vocht niet meer vanaf de fundering door de muur omhoog kan.

Vocht in huis? Vraag een gratis diagnose

Voornaam*
Familienaam*
E-Mail*
Telefoon*
Adres*
Postcode*
Gemeente*
Type vochtprobleem*
U bent eigenaar of huurder ?*
Wat is precies het probleem? waar?
   
 Verwant met Tips om uw woning vochtvrij te houden

Wanneer is vocht een probleem?
Hoe wateroverlast en ondergelopen kelders voorkomen?
De voordelen van vochtbestrijding

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!