Vocht – Een gevaar voor de stevigheid en hygiëne van uw woonomgeving

Vocht biedt een potentieel gevaar voor de

stevigheid en hygiëne van uw woonomgeving

Vocht, de gevaren in een woningVocht is de aanwezigheid van vloeistof of water in producten en substanties. In het geval van uw huis, bepaalt de juiste hoeveelheid vocht de gezondheid en stevigheid van uw wonig en de bijhorende gewenste hygiëne. Om een woning te bouwen dat zowel hygiënisch als bacterie en ziektekiemen vrij is, is het van belang om vocht en waterlekkage in uw woning te beperken. Niet alleen door een versleten huis met mogelijke structurele schade, maar ook door vocht in de woning kunnen er negatieve gevolgen optreden voor de gezondheid van de inwoners door onder andere astmareacties, allergiën en andere gevolgen op de luchtwegen. Het beheersen van vocht is daarom erg van belang voor de mensen om zowel hun gezondheid als structurele schade aan de woning te voorkomen.

gratis diagnose van vochtproblemen

Vocht kan leiden tot ernstige bedreigingen voor uw woning door onder andere het veroorzaken van schimmel op meerdere oppervlaktes, ongedierte, insecten, huisstofmijt, rottend hout en roest van metalen. Ook tast het de verf van muren aan en heeft het effect op de kleur, veroorzaakt het vlekken en laat het een muffe geur achter. Hiernaast zorgt het ook voor een onhygiënische leefomgeving voor de inwoners. Deze gevaren ontstaan over het algemeen op verborgen en lastig te bereiken plekken in uw woning als op zolder, achter de muren, onder het tapijt en meubels en vergelijkbare plekken. Vandaar dat het verwijderen van vocht en het afdichten van lekkages cruciaal is om uw woning droog en hygiënisch te houden. Ook moet men rekening houden met de nodige ventilatie om voldoende frisse lucht door te laten voor een gezonde leefomgeving.

Om de vocht in uw woning te kunnen beheersen zult u afzuigventilatoren moeten installeren in onder andere de keukens en badkamers voor de benodigde ventilatie. De riolering en de goten moeten buiten de fundering van de woning worden geplaatst. Herstel of verbouw uw muren zondanig dat er geen ruimte meer is voor waterlekkages, verplaatsing van lucht, condensatie en diffusie van waterdamp. Kelders of kruipruimtes moeten worden afgedicht om zodanig condens, wat kan lijden tot overtollig water, te voorkomen. Repareer ook alle waterlekkages, barsten en scheuren of lekken op de zolder, muren en daken om de hoeveelheid vocht in uw woning te beheersen. Houdt u ook de temperatuur van uw woning op een normaal niveau in relatie tot het seizoen voor een relatief lage luchtvochtigheid. Zo kunt u genieten van een comfortabel en gezond leven in een hygiënisch huis.
Verwant met Gevaren van vocht

Wat is vocht
Vocht in woning voorkomen en oplossen
Doorslaand en opstijgend vocht bestrijden
Meter om vocht in kelder, muren of vloer te meten
Vocht bestrijding
Vocht behandeling kiezen
De gevolgen van opstijgend vocht
Optrekkend vocht
Vocht in huis
Vocht vloer
Waterschade & Vochtschade

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!