Bouwvocht

Hoe ontstaat bouwvocht?

Bouwvocht ontstaat bij het bouwen of renoveren van een woning. Doordat bouwmaterialen een hoge vochtigheid hebben bij het verwerken moet in het bouwproces rekening worden gehouden met het feit dat bouwvocht moet kunnen verdwijnen door op te drogen.

gratis diagnose van vochtproblemen

Oorzaken van bouwvocht

Processen in het bouwen die voor bouwvocht zorgen zijn bijvoorbeeld het metsen (cement), bepleisteren (plaaster), schilderwerken (verf), enz. In elke fase is het belangrijk om de vochtigheid van de materialen, en zo de luchtvochtigheid naar een aanvaardbaar niveau te brengen.

Gevolgen van bouwvocht

Als men bv een te vochtige muur zou schilderen, dan zal de verf binnen afzienbare tijd beginnen afbladderen. Hetzelfde geldt voor behang dat bij het bevestigen op een te vochtige muur niet zal kunnen hechten en dus terug zal loskomen. Tot slot kan een te hoge relatieve luchtvochtigheid die te lang blijft bestaan, voor problemen zorgen met schimmel op muren of schimmel op plafonds tot gevolg. 

Bouwvocht verwijderen

Voor het verwijderen van bouwvocht wordt meestal een bouwdroger ingezet. Die zal de lucht letterlijk drogen waardoor de vochtigheid zowel in de ruimte zelf als in de gebruikte materialen zal afnemen en het risico op problemen die erdoor ontstaan wordt uitgesloten.
Hoe problemen door bouwvocht voorkomen

Verwant met Bouwvocht

Bouwdroger
Betonrot of rot beton

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!