Wat is vocht

Ontdek alles over vocht

Vocht is een term welke refereert aan de hoeveelheid vocht of waterdamp er in de lucht aanwezig is. We produceren allemaal waterdamp tijdens het ademen en als we zweten, vierentwintig uur per dag. Zelfs uw huisdieren en kamerplanten produceren waterdamp die in de lucht opgenomen wordt.

De hoeveelheid waterdamp in de lucht in huis wordt nog verder verhoogd door onze normale huishoudelijke activiteiten zoals koken, douchen, baden, de was draaien en afwassen. Vochtigheid kan ook het huis binnendringen via de grond, door de muren, door de vloeren of via de kelder.

Waterdamp en luchtvochtigheid

De hoeveelheid waterdamp in de lucht en dus de luchtvochtigheid wordt ook beïnvloed door andere omstandigheden zoals de wind en neerslag. Vochtigheid heeft ook invloed op de energie 'balans' van de aarde en veroorzaakt temperatuurvariaties in onze omgeving. Dit kan op twee manieren gebeuren.

Waterdamp in de atmosfeer bevat 'passieve' energie, wat een soort potentiële energie is. Het proces van verdamping vergt warmte om de vloeistof in een gas om te zetten, ofwel vocht in waterdamp en de warmte voor dit proces komt van het aardoppervlak waardoor deze afkoelt.

Het meeste van de overvloedige warmte van de aarde wordt uitgestraald maar het verkoelende effect van verdamping is ook verantwoordelijk voor de afkoeling van de aarde. Daar komt bij dat de waterdruppels als een soort lens fungeren welke de infrarode energie die de aarde van nature uitstraalt absorbeert. Dit veroorzaakt verwarming van de atmosfeer. Waterdamp is in feite de belangrijkste van de broeikasgassen, hoewel deze niet het nieuws haalt.

Vocht in de lucht

De hoeveelheid vocht in de lucht is afhankelijk van verdamping en condensatie en deze worden beïnvloed door temperatuur. Als een gas welke verzadigd is met water wordt verwarmd, veroorzaakt de verhoogde druk een afname in volume (in overeenstemming met de ideale wet van gassen). Echter een deel van de waterdamp zal dan condenseren om de juiste vochtbalans van het gas te behouden.

Het verlagen van de temperatuur van met waterdamp verzadigd gas veroorzaakt ook condensatie van het water. Gas volume staat ook bekend als het droge volume en deze maat is zonder waterdamp in het gas. Verzadigd volume is het volume van een gas mengsel als er waterdamp is toegevoegd tot er geen damp meer bij kan, wat bekend staat als 100% relatieve vochtigheid.

Vocht in huis? Vraag, gratis en vrijblijvend, een professionele analyse

Voornaam*
Familienaam*
E-Mail*
Telefoon*
Adres*
Postcode*
Gemeente*
Type vochtprobleem*
U bent eigenaar of huurder ?*
Bericht
   
 Verwant met Wat is vocht

Vocht in woning voorkomen en oplossen
Doorslaand en opstijgend vocht bestrijden
Meter om vocht in kelder, muren of vloer te meten
Vocht bestrijding
Vocht behandeling kiezen
De gevolgen van opstijgend vocht
Optrekkend vocht
Vocht in huis
Vocht vloer
Gevaren vocht in woning
Waterschade & Vochtschade

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!