Vochtvreter

Verwarring tussen vochtvreter en luchtontvochtiger

Regelmatig krijgen we vragen over "vochtvreters". Aangezien wij je vanzelfsprekend een antwoord op alle vragen willen bieden, werd deze term in dit artikel overgenomen.

Nu is het wel zo: de benaming vochtvreter werd voor luchtontvochtigers populair door het succes van de geregistreerde merknaam Vochtvreter® van Bison International BV. Heel wat mensen gebruiken dus de term 'vochtvreter' (al dan niet verkeerdelijk) voor een luchtontvochtiger.

Vochtvreter hoogtezicht

Wanneer een vochtvreter gebruiken?

Een vochtvreter kan in vele situaties een snelle oplossing voor het verlagen van de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte. Op die manier verkleint de kans dat vocht je meubels aantast en op die manier schade of zelfs verrotting tegengaat.

Een vochtvreter als tijdelijke oplossing

Een vochtvreter is echter enkel een tijdelijke oplossing voor je vochtprobleem, in afwachting van een doeltreffende behandeling. Of je de behandeling nu zelf uitvoert met een doe-het-zelf oplossing of er een professioneel vochtweringsbedrijf voor inschakelt, het probleem moet aangepakt worden. Een vochtvreter zal het vochtprobleem niet oplossen op lange termijn.

Werking vochtvreter

De werking van een vochtvreterDe werking van een vochtvreter is relatief eenvoudig. Vochtvreters bestaan meestal uit een kunststof element waarin een stof (vaak korrels) die een hoge absorptie teweegbrengen van het vocht uit de lucht.

Doordat de korrels het vocht in de lucht onttrekken, zal in de onderste laag van de vochtvreter water ontstaan, die letterlijk uit de lucht is onttrokken. Het voordeel van deze vochtwering is dat je op een doeltreffende manier een quasi instant oplossing bekomt om de relatieve luchtvochtigheid in een woning aanzienlijk te verlagen.

Hoeveel vochtvreters per ruimte plaatsen?

De impact is recht evenredig met het aantal vochtvreters dat je in een ruimte voorziet. Als het gaat over een kleine ruimte waar de relatieve luchtvochtigheid niet al te hoog is, zal één vochtvreter vaak volstaan om de vervelende gevolgen van het vocht te vermijden. Gaat het echter over een grotere ruimte waar het vochtgehalte in de lucht een stuk hoger ligt, zal je wellicht meerdere vochtvreters moeten voorzien.

Waar kopen?

Een vochtvreter kan je kopen in zowat elke doe-het-zelf zaak. Op basis van het type zal de verpakking over het algemeen meer informatie verstrekken over bovenstaande. Bijvoorbeeld de grootte van de ruimte die ermee vochtvrij kan gemaakt worden en dus hoeveel vochtvreters je voor uw specifiek vochtprobleem zal nodig hebben.

Belangrijke noot rond de term vochtvreter:

De benaming vochtvreter werd voor luchtontvochtigers populair door het succes van de geregistreerde merknaam Vochtvreter® van Bison International BV.
Verwant met Vochtvreter

Ventilatie
Vochtwering muren

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!