Vochtigheid

Invloed van vochtigheid op woonklimaat

De vochtigheid in uw woning is uiterst belangrijk om een gezond woonklimaat te creëren of te behouden. Als de relatieve vochtigheid in de lucht te hoog wordt, neemt namelijk het risico toe op een ongezonde leefomgeving.

gratis diagnose van vochtproblemen

Nadelen van te hoge vochtigheid

Het is zo dat door een te hoge vochtigheid van de lucht allerlei bacteriën of vervelende geuren kunnen ontstaan die een bedreiging vormen voor uw gezondheid. Meestal is een muffe geur de eerste indicatie dat de vochtigheid in huis te hoog is. Tot slot zullen door een landurige vochtigheid, schimmels in huis ontstaan op muren en plafonds.

Relatieve luchtvochtigheid meten

Om de relatieve vochtigheid in de lucht van uw woning te meten kan u gebruik maken van een hygrometer. Die meet het percentage water dat zich in de lucht bevindt en wordt uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid. Tegenwoordig zijn de meeste hygrometers elektrische toestellen maar u kan er ook voor kiezen om de vochtigheid in de lucht te meten met een haarhygrometer. Een menselijk haar dat ontvet is, verlengd immers naarmate de relatieve luchtvochtigheid toeneemt.

Vochtigheid laten onderzoeken

Hebt u een vermoeden dat de vochtigheid in huis te hoog ligt, aarzel dan niet om een diagnose te laten uitvoeren zodat u tijdelijk vochtproblemen kan voorkomen. Als de vochtigheid namelijk niet tijdig onder controle wordt gekregen, is er een grote kans dat er schimmels ontstaan in huis die op hun beurt schade kunnen toebrengen aan materialen in uw woning.

gratis diagnose van vochtproblemen

Schade door teveel vocht in de lucht

Zo kan houtrot optreden of kan verf afbladderen of behang loskomen. Als er reeds een vochtprobleem is in uw huis en deze symptomen u niet onbekend voorkomen, neem dan onmiddellijk actie zodat uw gezondheid niet op het spel gezet wordt en u eventueel last krijgt van allergische reacties of problemen met de ademhaling. Voor het vinden van een goede vochtbestrijder zit u hier alvast goed!
Relatieve luchtvochtigheid
Luchtdroger
De juiste luchtontvochtiger kiezen om vochtigheid in huis te verlagen
Relatieve luchtvochtigheid in huis
Vochtigheid in huis

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!