Vochtbestrijding: maak komaf met vocht in huis

Vocht in huis is een vaak voorkomend probleem in België. Gezien het behoorlijk veel regent in ons land, krijgen heel wat woningen vroeg of laat te kampen met een vochtprobleem.

Heb jij ook een vermoeden van vocht in de woning? Een vochtprobleem wordt meestal zichtbaar door het verschijnen van schimmel in huis of vochtige muren. Wanneer deze symptomen zichtbaar worden, is het vochtprobleem echter al veel langer aan de gang. Dringend tijd om actie te ondernemen dus! Lees meer over het vochtbestrijding voor je woning.

opstijgend vocht

Soorten vochtproblemen

Vocht in huis kan in heel wat maten en vormen voorkomen. Er zijn namelijk heel wat verschillende soorten vochtproblemen die in een woning kunnen voorkomen. Zelf de oorzaak van het vochtprobleem achterhalen is vaak niet zo eenvoudig. Hiervoor is het aan te raden om een expert in vochtbestrijding in te huren. Deze professional heeft al heel wat ervaring en kan vaak makkelijk de achterliggende oorzaak van het probleem achterhalen.

Opstijgend vocht

Bij opstijgend vocht of optrekkend vocht wordt het grondwater opgezogen door door de stenen van je woning. Het grondwater dringt de woning binnen waardoor de onderkant van de binnenmuren vochtig wordt.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht of regendoorslag is het binnendringen van vocht via de buitenmuren van de woning. Het vocht dringt uiteindelijk door tot in de binnenmuren van de woning.

Water in de kelder

Een vochtige kelder komt voor wanneer het grondwater via de buitenmuren van de woning de kelder binnendringt. Bij zware regenval stijgt het grondwaterpeil en komt de kelder onder water te staan.

Condensatievocht

Condensatievocht komt voor in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de wasplaats die niet voldoende geventileerd worden. De ruimte blijft te lang vochtig waardoor op termijn schimmel en een muffe geur ontstaat.

Bouwvocht

Na het bouwen van een woning is de luchtvochtigheid de eerste maanden erg hoog. Wanneer de woning niet voldoende geventileerd wordt, ontstaat een vochtprobleem.

Vocht door een lek in een leiding of afvoerbuis

Wanneer geen oorzaak voor het vochtprobleem kan gevonden worden, is er vaak ergens in de woning een lek in de leiding of afvoerbuis.

Vaak gebruikte vochtbestrijding technieken

Voor de behandeling van vocht in huis worden erg uiteenlopende technieken gebruikt. Zo wordt bij opstijgend vocht vaak geopteerd voor het injecteren van de muren of onderkapping van de muren.

Voor water in de kelder is waterdichting van de ruimte dan weer een goede optie. Ten slotte kan het installeren van een ventilatiesysteem een goede oplossing zijn voor condensatievocht.

Elk vochtprobleem is verschillend en daarom is het aan te raden om een expert in vochtbestrijding in te huren. Deze professional zal de meest efficiënte behandeling voor het vochtprobleem kunnen behandelen.

vochtbestrijdingstechnieken

Vochtbestrijding producten

Voor de bestrijding van een vochtige woning zijn verschillende producten op de markt beschikbaar. Wanneer je beroep doet op een vakman, gaat deze professional na welk product het meest geschikt is voor jouw situatie.

De prijs van vochtbestrijding

De prijs voor het behandelen van een vochtige woning is volledig afhankelijk van het type vochtprobleem en de behandeling die wordt gekozen. Om de kosten zoveel mogelijk te beperken, is het van groot belang om meteen actie te ondernemen zodra je vocht in huis opmerkt. De behandeling wordt namelijk duurder naarmate het vochtprobleem je woning verder aantast.

Premies voor vochtbestrijding

Voor het behandelen van vocht in huis zijn verschillende premies voorhanden. Hier is het belangrijk dat de werken worden uitgevoerd door een erkende aannemer.

De Vlaamse verbeteringspremie komt tussen in de behandeling van opstijgend vocht in binnen- of buitenmuren. Daarnaast is er ook steun te verkrijgen via de Vlaamse Renovatiepremie. Hiervoor kan beroep gedaan worden bij uitvoeren van verschillende werken zoals de behandeling van opstijgend vocht, de ondergrondse muren behandelen tegen insijpelend vocht of de behandeling van huiszwam in de woning.

premie vocht

Doe-het-zelf vochtbestrijding

Om kosten te besparen is het mogelijk om het vochtprobleem in je woning zelf te gaan behandelen. Dan is het echter van groot belang dat je de oorzaak van het vochtprobleem correct gaat bepalen.

In sommige gevallen is het mogelijk om bijvoorbeeld zelf schimmel in huis te gaan verwijderen. Als de oorzaak van het probleem echter niet wordt aangepakt, komt de schimmel toch terug. Ook zelf je muren injecteren is mogelijk, maar dit wordt enkel aangeraden indien je hier kennis van hebt. 
Verwant met Vochtbestrijding: maak komaf met vocht in huis

Belang vochtbestrijding
Specialisten in vochtbestrijding
Vochtbestrijding in huis
Vochtbestrijding muren
vochtbestrijding prijs
Vochtbestrijding kelder
Vochtbestrijding doe het zelf
De juiste vochtbehandeling kiezen
Vochtbestrijding trends
Vocht bestrijden

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!