Relatieve luchtvochtigheid

Oude hygrometer voor het meten van de relatieve luchtvochtigheidWat is relatieve luchtvochtigheid

De hoeveelheid water in lucht wordt meestal uitgedrukt in relatieve luchtvochtigheid. Dit wordt uitgedrukt in een percentage dat aangeeft hoeveel waterdamp de lucht bevat ten opzichte van de maximale luchtvochtigheid in de specifieke situatie. De hoeveelheid waterdamp wordt gemeten met een hygrometer.

Maximale relatieve luchtvochtigheid

De maximum relatieve luchtvochtigheid is ondermeer afhankelijk van de temperatuur en luchtdruk. Hoe lager de temperatuur, hoe minder water de lucht kan bevatten. Ook al blijft de hoeveelheid water in de lucht identiek, toch zal bij het verlagen van de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid toenemen. Als de relatieve luchtvochtigheid hoger wordt dan 100%, zal condensatie optreden.

Relatieve luchtvochtigheid buiten

Ook buitenshuis treedt dit fenomeen op. Als de relatieve luchtvochtigheid in een buitenomgeving hoger wordt dan 100%, zal mist of dauw ontstaan. Vooral in de landbouwsector speelt de relatieve luchtvochtigheid een belangrijke rol. Zo moeten landbouwers de relatieve luchtvochtigheid goed in de gaten houden bij bv het zaaien van hun zaaigoed.

Relatieve luchtvochtigheid binnen

Binnen speelt de relatieve luchtvochtigheid een belangrijke rol. In ruimtes waar de vochtigheid van de lucht systematisch of te vaak te hoog ligt, zal condensatie vaak optreden. Daardoor zal u merken dat muren en plafonds vochtig kunnen worden. Als deze oppervlakken te lang onder invloed van vochtigheid komen te staan, is het zeer denkbaar dat schimmels in huis de kop zullen opsteken. Een goede relatieve luchtvochtigheid in huis is dus zeer belangrijk om gezondheidsproblemen en schade aan de gebruikte materialen te voorkomen.

Verlagen van de relatieve luchtvochtigheid

Ventilatie kan de relatieve luchtvochtigheid helpen verlagenEr zijn verschillende manieren om de relatieve luchtvochtigheid in huis te verlagen. Over het algemeen wordt aangenomen dat de maximale hoeveelheid waterdamp in de lucht zo’n 60% mag bedragen. Indien er meer water in de lucht aanwezig is moet dit worden opgelost. Dit kan enerzijds door een goede ventilatie te voorzien in uw woning maar als tijdelijke oplossing kan ook een vochtvreter worden ingezet. Voor ruimtes waar permanent veel vocht aanwezig is, zoals in een badkamer of bij een zwembad, kan een luchtontvochtiger worden geïnstalleerd om de relatieve luchtvochtigheid onder controle te krijgen.

Vragen over luchtvochtigheid

Hebt u specifieke vragen of wil u ervaringen delen met andere bezoekers over relatieve luchtvochtigheid? Aarzel dan niet om dit hieronder te laten weten.
Ideale luchtvochtigheid in huis

Verwant met Relatieve luchtvochtigheid

Luchtdroger
De juiste luchtontvochtiger kiezen om vochtigheid in huis te verlagen
Relatieve luchtvochtigheid in huis
Vochtigheid in huis

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!