Oplossingen voor doorslaand vocht door muren

Wanneer komt doorslaand vocht voor?

Doorslaand vocht is een veel voorkomend probleem welke over het algemeen veroorzaakt wordt door slecht voegwerk en/of poreuze stenen. Wat er gebeurt is dat de muur aan de regenkant, de buitenmuur dus, nat wordt door de regen, en doordat het voegwerk en/of de poreuze stenen het water opzuigen, raakt de muur compleet verzadigd met water, met alle gevolgen van dien.

Hoe doorlaand vocht herkennen?

Een doorslaande muur en vochtdoorslag herkent u aan dat het voegwerk los laat of afbrokkelt, er scheuren en/of barsten in de stenen ontstaan en er zoutafzettingen ontstaan welke u kan herkennen aan de karakteristieke witte laag die op de stenen ontstaat. Aan de binnenkant van de muur ziet u dan vaak zichtbare vochtplekken, schimmelvorming en over het algemeen zal u in huis last hebben van een hoge luchtvochtigheid omdat de muur constant waterdamp staat af te geven aan de atmosfeer in huis.

Opslossing doorslaand vocht

Doorslaand vocht oplossen is niet altijd even makkelijk en hangt heel erg af van de situatie. Over het algemeen moet de vochtige muur welke de problemen vertoond geheel gereinigd worden voordat er tot impregneren overgegaan kan worden. Het impregneren gebeurt met een vochtwerende vloeistof welke opgezogen moet worden door de poreuze stenen en voegwerk, waarna het uithardt en de poreuze elementen van steen en voegwerk opvult waardoor er geen water meer binnen kan dringen.

Het kan echter zijn dat voegwerk dermate slecht is dat deze vervangen moet worden. Het is zeer aan te raden dit dan ook te doen omdat voegwerk als het eenmaal afbrokkelt door het vocht, ook na impregneren blijft afbrokkelen en zo weer een toegangsweg biedt voor water. Het is ook zeer aan te raden dit door een erkend en gespecialiseerde vakman uit te laten voeren om zo voldoende afdichting en een goed resultaat te garanderen. Een vakman is over het algemeen beter uitgerust voor een dergelijke taak en heeft meer praktische kennis over de te behandelen muren.
Verwant met Oplossingen voor doorslaand vocht door muren

Hydrofuge
Zelf muren behandelen tegen doorslaand vocht

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!