Lek

Waterschade kan op verschillende manieren ontstaan en een van de meest voorkomende redenen is een lek in een van de vele leidingen in huis. Een huis heeft een zeer uitgebreid systeem met waterleidingen voor zowel warm als koud water en heeft daarnaast ook nog eens een uitgebreid verwarmingssysteem waarvan de leidingen door de muren en de vloeren lopen. Het kan voor komen dat een van deze leidingen breekt, waardoor er erg snel schade kan ontstaan aan muren, maar ook aan uw interieur, zeker als u dit enige tijd niet in de gaten heeft.

Het kan echter ook zo zijn dat een lek zich enige tijd voordoet waardoor een muur volledig verzadigd is geraakt met water waardoor behang en eventueel stucwerk op een gegeven moment los gaat laten. Dit is natuurlijk aanzienlijke waterschade, en dan hebben we het nog niet eens over andere problemen die kunnen ontstaan, zoals bijvoorbeeld constructieschade doordat een verzadigde muur niet langer in staat is om gewicht te dragen waardoor er verzakkingsproblemen kunnen optreden.

Een lek in een waterleiding moet u daarom zo snel mogelijk opsporen en dichten. Dit kan u doen met behulp van een speciaal apparaat welke een professional gegarandeerd in zijn arsenaal heeft. Met behulp van een dergelijke vochtmeter kan makkelijk de plaats van het lek opgespoord worden waarna de muur uitgebroken kan worden om het lek in de waterleiding te dichten. Door een lek in een waterleiding zo snel mogelijk te dichten kan er veel ellende voorkomen worden.

Anderzijds is een lek in een open leiding natuurlijk veel makkelijker op te sporen, maar veroorzaakt ook vele malen meer schade in een kortere tijd dan een leiding die in een muur zit. Dit komt natuurlijk omdat het water onder grote druk door een lek naar buiten komt en zonder muur om de leiding heen kan dit water gewoon vrij gaan waar het heen wil. Als u elektronische apparatuur in de buurt van het lek heeft is de schade natuurlijk snel al niet meer te overzien. Denk eraan, als u een lek ontdekt in een waterleiding, draai dan zo snel mogelijk de hoofdkraan dicht en repareer het lek direct. Een lek in een waterleiding kan snel verergeren waardoor het een stuk lastiger kan worden om het lek te repareren.
lek in waterleiding opsporen

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!