Ideale luchtvochtigheid in huis

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, de ideale luchtvochtigheid in huis is rond de 40 tot 60 procent. Dit is natuurlijk de relatieve vochtigheid, die afhankelijk is van de temperatuur in huis.

hygrometer

Luchtvochtigheid in huis bepalen

Om de ideale luchtvochtigheid in huis te bekomen, moet men eerst kunnen bepalen wat de luchtvochtigheid in huis is. Dit kan je doen met behulp van een hygrometer. Een hygrometer is een instrument dat vaak onderdeel is van een weerstation voor in huis.

Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Om de ideale luchtvochtigheid in huis te bereiken, is het mogelijk dat je de lucht moet bevochtigen of juist moet ontvochtigen, afhankelijk van de situatie.

Te lage luchtvochtigheid in huis

Een te lage luchtvochtigheid is niet alleen slecht voor de bewoners, maar ook voor het huis zelf. De bewoners zullen geïrriteerde luchtwegen krijgen, gesprongen lippen en zelfs huidklachten zijn niet uitgesloten, terwijl het hout in huis kan gaan barsten en scheuren omdat het hout door uitdroging krimpt.

Lucht bevochtigen 

Voor het bevochtigen van de lucht om de ideale luchtvochtigheid in huis te krijgen, wat voornamelijk in de winter nodig is, kan je verschillende dingen doen. Een van die dingen is het ophangen van open waterreservoirs aan uw radiatoren. Door de warmte van de radiator zal het water verdampen en de lucht bevochtigen om zo naar de ideale luchtvochtigheid in huis te werken.

Ook zijn er speciale luchtbevochtigers die je kan aanschaffen. Deze apparaten meten de relatieve luchtvochtigheid en voegen vocht aan de lucht toe tot de ideale luchtvochtigheid in huis bereikt is.

Te hoge luchtvochtigheid in huis

Een te hoge luchtvochtigheid is ook geen gezonde leefsituatie. Hierdoor krijg je het al snel te warm omdat zweten niet meer helpt. Ook kan je last krijgen van schimmel of andere problemen in het interieur. Een ideale luchtvochtigheid in huis is dus niet alleen ideaal, maar zelfs broodnodig.

condensatie

Lucht ontvochtigen

Voor het ontvochtigen van de lucht kan je voor een ontvochtiger kiezen of een airconditioner. Beide apparaten werken volgens hetzelfde principe, maar een airconditioner is gemaakt om de lucht te koelen en heeft als neveneffect dat er vocht uit de lucht gehaald wordt.

Een ontvochtiger heeft als hoofdfunctie het bereiken van de ideale luchtvochtigheid in huis en zal zijn werk doen totdat dit bereikt is.

Vocht in huis? Vraag gratis professioneel advies

Voornaam*
Familienaam*
E-Mail*
Telefoon*
Adres*
Postcode*
Gemeente*
Type vochtprobleem*
U bent eigenaar of huurder ?*
Bericht
   
 Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!