Hoe de huiszwam bestrijden?

De huiszwam is een vervelende soort schimmel die erg agressief van aard is. Deze schimmel kan namelijk ernstige schade aanbrengen aan je woning. Heb je een vermoeden dat de huiszwam leeft in jouw woning? Laat dan niets aan het toeval over en raadpleeg een specialist in vochtbestrijding. Een verkeerde diagnose is immers snel gesteld en kan de schade nog doen toenemen. 

huiszwam

Wat is de oorzaak van de huiszwam?

Deze schimmel ontstaat in een vochtige omgeving en komt vooral voor in woningen die veel hout bevatten. De sporen nestelen zich op vochtig hout waardoor de schimmel begint te groeien. Meestal wordt de huiszwam veroorzaakt door een reeds aanwezig vochtprobleem in de woning. Vaak heeft de woning reeds last van bijvoorbeeld opstijgend vocht of een lekkage in de leiding waardoor de ruimtes zeer vochtig zijn. Wanneer de woning slecht verlucht wordt of er een luchtvochtigheid van 70% of meer heerst, groeit de huiszwam het best.

De huiszwam herkennen

De huiszwam is behoorlijk makkelijk te herkennen omwille van zijn onderscheidende vorm. Deze soort schimmel is heel wat groter dan de doorsnee schimmel en heeft de vorm van een cirkel of ellips (lang uitgerekte cirkel). Daarnaast heeft het vruchtlichaam van de zwam een bruine of rode kleur. Deze schimmel kan tot wel tientallen centimeters groot worden. 

De gevolgen van de huiszwam

Wanneer je de aanwezigheid van de huiszwam vaststelt in je woning, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Deze agressieve schimmel heeft namelijk vervelende gevolgen voor je woning én gezondheid.

De gevolgen van de huiszwam voor je woning

Deze soort schimmel tast de cellulose van hout aan waardoor het hout op termijn verkruimelt. Het hout wordt week en gaat rotten. Hierdoor kunnen volledige houtstructuren in de woning instabiel worden waardoor dit tot instortingsgevaar kan leiden. Verder kan ook het pleister- en metselwerk in de woning schade oplopen door de huiszwam. Wanneer het probleem van de huiszwam niet aangepakt wordt, dreigt op termijn onbewoonbaarheid van de woning. 

huiszwam hout

De gevolgen van de huiszwam voor je gezondheid

Naast de schadelijke gevolgen die de huiszwam heeft voor je woning, is deze schimmel ook ongunstig voor je gezondheid. Bij een allergie aan schimmels kan de huiszwam ontsteking aan de longblaasjes veroorzaken. Daarnaast kan de huiszwam ook tot luchtweginfecties en ademhalingsproblemen leiden. Leven in een woning waar de huiszwam leeft, is dus zeker geen goed idee. 

De huiszwam bestrijden

Het bestrijden van de huiszwam is een behoorlijk uitgebreid werk aangezien niet alleen het vruchtlichaam van de huiszwam moet verwijderd worden. Het is namelijk van groot belang dat ook de schimmeldraden en sporen van de schimmel vernietigd worden.

Wil je de uitbreiding van de huiszwam vertragen? Dan is het aan te raden om de woning zoveel mogelijk te verluchten en de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken. Met deze maatregelen wordt de aanwezigheid van de huiszwam echter niet vernietigt. 

Bij de aanwezigheid van deze schimmel in huis raden we je aan om een expert in vochtbestrijding te raadplegen. Het is immers mogelijk dat de sporen zich kunnen verspreiden wanneer je de schimmel zelf verwijdert. Een specialist in vochtbestrijding gaat zeer voorzichtig te werk om dit net te voorkomen. De getroffen ruimte wordt gescheiden van de rest van de woning en de aangetaste materialen worden verwijderd. Om de behandeling af te sluiten wordt een zwamdodend middel gebruikt.
Verwant met Hoe de huiszwam bestrijden?

Vochtproblemen: herken vocht in huis met deze tips
Vraag en antwoord vochtproblemen
Oorzaken vochtproblemen
Doorslaand vocht
Vochtproblemen oplossen
Vochtdoorslag

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!