Hoe problemen door bouwvocht voorkomen

Als we een huis bouwen, moeten we rekening houden met problemen die kunnen ontstaan, denk aan bouwvocht. Voorkomen is beter maar u kunt het niet altijd voorkomen bijvoorbeeld als het te bouwen huis nog geen dak heeft en het dus nog niet waterdicht is. Dan is een regenbui genoeg om voor het nodige water overlast te zorgen.

Als een huis eenmaal dicht is dat wil zeggen een dak heeft en de ramen erin zitten of de raam openingen dicht zijn gemaakt met bijvoorbeeld folie. U kunt gebruik maken van een bouwdroger, een dergelijke bouwdroger kan wel tot tientallen liters vocht per dag uit ruimtes verwijderen en houdt zo ook het materiaal dat in deze ruimte ligt droog.

Om het te bouwen huis zo droog mogelijk te houden tijdens het bouwen kunt u veel problemen voorkomen. Het aanbrengen van pleisterwerk op de muren en ook het storten van een afwerkvloer brengt veel vocht met zich mee. Door luchtontvochtigers te plaatsen kunt u zorgen dat het te veel aan vocht direct wordt afgevoerd.

Als een ruwbouw huis te veel vocht heeft kan dit problemen gaan veroorzaken tijdens de afwerking. Denk daarbij aan het behang dat zal gaan loslaten, schimmelvorming, schade aan de vloeren en loslatend pleisterwerk.

Als u tijdens het bouwen niets tegen bouwvocht onderneemt kan het wel tot twee jaar duren voordat alle vocht eruit is. En dat betekent dat u ook met klachten over de gezondheid te maken kunt krijgen als gevolg van te veel vocht. Denk aan het inademen van lucht in een ruimte die last heeft van schimmel.

Er is een ruime keuze aan luchtontvochtigers te huur, er zijn de kleinere luchtontvochtigers die kunnen tot ongeveer zes liter water per dag onttrekken aan een ruimte tot de grotere luchtontvochtigers die wel tot vijfhonderdtwintig liter water per dag uit een ruimte kunnen onttrekken.
Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!