Hoe zelf buitenmuur impregneren tegen vocht

Vocht kan zeer vervelend zijn en is zelfs de nummer 1 vijand van veel bouwmaterialen. Uw buitenmuur bijvoorbeeld kan er in korte tijd erg lelijk uit gaan zien door slagregen. Zo kan er zout- en schimmelaanslag op uw gevel ontstaan, maar ook mos- en algengroei. En dat is nog niet het ergste; een vochtige buitenmuur kan bevriezen waardoor er schade ontstaat aan de steen en de voegen. Vocht zet uit als het bevriest en als dit nergens heen kan omdat het niet meer vloeibaar is, zal het uiteindelijk de steen kapot drukken.

Maar u kan een buitenmuur impregneren tegen vocht, en u kan dit zelfs zelf doen als u een beetje handig bent. Met een ladder, een emmer, een blokkwast en natuurlijk een beetje goede wil is dit klusje zo geklaard. Een buitenmuur impregneren tegen vocht is dus makkelijk en lijkt op schilderwerk, maar dan met impregneermiddelen. Het eerste wat u echter doet is alle rommel van de muur verwijderen. Als u een buitenmuur gaat impregneren tegen vocht en alle rommel zoals zout en mos zit er nog tegenaan, dan heeft dit natuurlijk helemaal geen effect en bovendien blijft uw buitenmuur lelijk.

Als u de muur helemaal schoon heeft gemaakt kan u nog niet beginnen met de buitenmuur impregneren tegen vocht. U zal ook het voegwerk moeten controleren en als dit beschadigt is moet u opnieuw voegen. Ook barsten en andere vochtproblemen moeten eerst opgelost worden voordat u de buitenmuur gaat impregneren tegen vocht. Als u hiermee klaar bent, en de vochtige muur is mooi droog (wacht een dag na het regenen voordat u gaat impregneren), dan moet u alle materialen die niet geïmpregneerd hoeven of mogen worden zoals ramen en deuren af met een folie.

Hierna kan u eindelijk beginnen met de buitenmuur te impregneren tegen vocht. Allereerst doet u het impregneermiddel in een emmer en gaat u met een blokkwast van boven naar beneden werken om de buitenmuur te impregneren tegen vocht. Het is belangrijk dat u van boven naar beneden werkt omdat anders beneden de laag te dik wordt en het een lelijk resultaat geeft. De stenen van de buitenmuur zuigen het impregneermiddel dan op zodat het geen water meer op kan nemen. Verdeel voor uw eigen gemak de te behandelen oppervlakken in kleinere stukken zodat u geen gekke toeren hoeft uit te halen op de trap.

Het klinkt als veel werk en wellicht is het impregneermiddel ook niet goedkoop, zeker niet als u een goede heeft gekocht. Maar al deze moeite is het allemaal waard, want de kosten en de moeite van een buitenmuur impregneren tegen vocht staat totaal niet in verhouding tot het compleet renoveren en zelfs opnieuw opbouwen van de buitenmuur omdat het water de muur vernield heeft.
Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!