Doorslaand vocht

Oorzaken doorslaand vocht

De term doorslaand vocht wordt gebruikt om aan te geven dat water aan de buitenzijde van een woning of gebouw doorslaat en vocht wordt aan de binnenzijde van de muur. Doordat het vocht van buiten naar binnen vaak al een lange tijd de binnenkant aantast, is vaak al aanzienlijke schade veroorzaakt tegen dat de gevolgen van het doorslaand vocht amper zichtbaar zijn geworden.

Gevolgen doorslaand vocht buiten

Aan de buitenzijde van de muur zal doorslaand vocht enerzijds voor de vorming van algen zorgen die een groene schijn aan de buitenmuur geven. Anderzijds kunnen er barsten optreden in het metselwerk.

Gevolgen doorslaand vocht binnen

Aan de binnenkant van de muur kunnen vochtproblemen ontstaan in de vorm van het vocht dat schimmelplekken veroorzaakt op de muren en zelfs plafonds. Vaak zal door het vocht ook behang en verf hinder ondervinden en loskomen of afbladderen. Als er aan de binnenkant van de muur houten of andere organische materialen aanwezig zijn, kan door het doorslaand vocht ook rot optreden. (houtrot maar ook betonrot).

Doorslaand vocht behandelen

Er zijn een aantal mogelijkheden om doorslaand vocht te behandelen. Om de oorzaak te behandelen en dus verdere vochtproblemen te vermijden kan de gevel impregneren een oplossing zijn. Hydrofuge is een vaak toegepaste manier om een gevel te beschermen tegen het doorslaan van vocht.
Hydrofuge
Oplossingen voor doorslaand vocht door muren
Zelf muren behandelen tegen doorslaand vocht

Verwant met Doorslaand vocht

Hoe de huiszwam bestrijden?
Vochtproblemen: herken vocht in huis met deze tips
Vraag en antwoord vochtproblemen
Oorzaken vochtproblemen
Vochtproblemen oplossen
Vochtdoorslag

Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!