Condens op ramen voorkomen

Condens op ramen is een indicatie dat er een te hoge luchtvochtigheid in een ruimte is waardoor het vocht tegen de relatief koudere ramen condenseert. Deze condensatie treedt op omdat er bij de koudere ramen minder vocht in de lucht vastgehouden kan worden, waardoor er aangedampte ramen ontstaan. Als een raam aangedampt is, is dat per definitie niet zo erg, tenzij dit regelmatig gebeurt, wat een ventilatie probleem aangeeft.

Vorming van condens op ramen kan voorkomen worden door betere ventilatie. Dit kan in een keuken bijvoorbeeld al met een afzuigkap waarbij het vocht naar buiten wordt gevoerd. Daarnaast is simpelweg een raampje openzetten ook een uitstekende manier om deze vochtproblemen te verhelpen. Echter als er regelmatig condens op de ramen voor komt, dan moet men meer in termen van een permanente oplossing gaan denken, zeker als het een ruimte betreft waar niet gekookt wordt zoals een badkamer.

In het geval van een badkamer is een permanente ventilatie, eventueel met behulp van een mechanische motor een goede oplossing om condens op de ramen en vocht problemen te voorkomen. In andere ruimtes kan men bijvoorbeeld denken aan ventilatieroosters boven de ramen om zo de relatieve luchtvochtigheid in huis op een goed niveau te houden.
Deel deze pagina:
Geschreven door Vochtinfo
Op vochtinfo vind je alle handige informatie over het voorkomen en oplossen van vochtproblemen in uw woning. Hebt u suggesties, opmerkingen of vragen over vochtbestrijding of gerelateerde onderwerpen zoals isolatie en ventilatie, aarzel niet om ons te contacteren!